News Detail

Tips Hartanah : Apakah Bezanya Membeli Rumah dari Pemilik Yang Tiada Hutang dan Yang Masih Ada Hutang?

Lamanya tak berkongsi tips hartanah.
.

Status pon lama tak update perkara bermanfaat hehe.
.

So, harini terfikir satu perkongsian tips hartanah sebelum raya ni.
.

Apakah kelebihan membeli rumah yang pemiliknya tiada hutang bank? Maksudnya rumah berkenaan samada pemilik beli secara tunai sebelum ini atau sudah habis pembayaran di bank.
.

Soalan yang boleh ditanya oleh pembeli “Rumah ni ada hutang lagi tak”?
.

Apa yang bagusnya sekiranya tiada lagi pembiayaan/hutang pemilik dengan bank?
.

Ia pastinya mempercepatkan proses. Sekiranya pemilik masih lagi ada pembiayaan/hutang dengan bank perlu melalui dua perkara yang selalunya akan mengambil masa.
.

1. Discharge of Charge (Melepaskan Gadaian)

Setiap pembiayaan dengan bank, bank akan meletak gadaian terhadap rumah kita sebagai cagaran pembiayaan. Bank berhak untuk melelong rumah sekiranya bayaran pembiayaan gagal dilaksanakan atau tertunggak melebihi yang tertulis didalam perjanjian pembiayaan.
.

Gadaian ini didaftarkan didalam geran. Atau sekiranya rumah berkenaan belum ada geran bank menggunakan kaedah Power Attorney (PA).
.

Walaupon pemilik sudah menyelesaikan pembiayaan sepenuhnya, proses Melepaskan Gadaian ini perlu dilalui.
.

Sekiranya ada geran, ia melibatkan Pejabat Tanah dengan menggunakan borang Kanun Tanah Negara 16N.
.

Sekiranya rumah berkenaan belum ada geran ia menggunakan Deed of Receipt and Reassignment (DRR). DRR ini akan dibawa ke Mahkamah Tinggi tempat dimana PA didaftarkan, untuk proses pembatalan gadaian. Selesai pembatalan, DRR akan diberi kepada pemaju untuk mengemaskini rekod bahawa rumah berkenaan tiada lagi cagaran. Proses ini tidak melibatkan pejabat tanah.
.

Bermaksud sekiranya pemilik tiada lagi hutang/pembiayaan, proses diatas tidak diperlukan. Pastinya lebih menjimatkan masa.

2. Disbursement Dari Bank Kepada Pemilik.

Bermaksud, bank yang membiayai pembiayaan pembeli akan membayar kepada pemilik.
.

Sekiranya pemilik masih ada lagi pembiayaan dengan bank ia akan melibatkan dua kali ‘disburse’ kerana, First disburse bank pembeli akan membayar baki pembiayaan rumah pemilik dahulu. Kemudian Second disburse bank pembeli akan bayar kepada pemilik pula. Ia melibatkan dua kali disburse berbanding pemilik yang tiada lagi hutang/pembiayaan dengan bank hanya sekali disburse sahaja. Pastinya proses dua kali disburse akan mengambil masa lebih berbanding sekali sahaja disburse.
.

Itulah antara proses yang perlu dilalui dalam satu transaksi hartanah. Dan bermacam lagi proses lain.
.

Dengan perkongsian ini moga memberi manfaat kepada pembeli, pemilik dan juga perunding hartanah.
.

Dapatlah kita tahu proses yang terlibat. Tak adalah pembeli atau pemilik asyik nak marah lawyer. Kita faham proses disebaliknya.
.

Saya juga berdoa dan berharap moga sistem jual beli, tukar nama, consent dan sebagainya dapat ditambah baik secara sistematik, maybe menggunakan sistem yang teratur atau kaedah online.
.

Boleh belajar dengan Australia pindah milik mengambil masa lebih kurang seminggu sahaja. Kita di Malaysia perlu ambil sekurang-kurangnya 3 bulan. Ada yang sampai bertahun pon ada.
.

Nak perubahan ini? Undi saya nanti haha!
.

Like, komen dan kongsi sekiranya ia bermanfaat.

**kalau ada maklumat yang tidak tepat boleh dibetulkan, perkongsian adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Compare