News Detail

Ada orang kata harga rumah akan sentiasa naik dan tidak turun. Ada juga yang kata dalam tempoh 1 dekad atau 10 tahun, harga rumah akan sentiasa naik. Persoalannya, kenapa ada pelabur hartanah yang gagal membuat keuntungan dari jualan hartanah jika harga rumah sentiasa naik? Untuk menjawab persoalan ini, kita wajar menyingkap semula harga rumah berdasarkan […]

Rumah jenis high-rise menjadi pilihan rata-rata ramai orang yang baru nak berjinak dalam pelaburan hartanah. Tak kira sama ada kos sederhana atau rendah. Tak salah beli dulu hartanah macam ini sebagai permulaan. Janji ia hasilkan aliran pendapatan pasif yang baik (positif). Kayuh perlahan-lahan dulu, bak kata orang. Tapi, ada beberapa perkara yang perlu kita pertimbangkan dulu sebelum […]

JENIS-JENIS GERAN HARTANAH YANG PERLU ANDA KETAHUI. 1. Selalu saya dengar dialog berikut “Ehh.. kenapa saya punya geran tulis Hakmilik Sementara, awak punya Geran Negeri? Saya punya ni bukan geran ker? Kenapa sementara pulak? Macam mana cara saya boleh dapat “geran” macam awak dapat?” 2. Memang ada pelbagai jenis geran dan ramai pun yang tak […]

SHAH ALAM – “Jadikan kemiskinan sebagai motivasi, jadikan kekayaan sebagai inspirasi. Apabila memperoleh rezeki, kita perlu bersyukur dan berbuat kebajikan dengan hidup berbakti.”   Demikian kata ikon usahawan muda, Mohamad Azlan Abdullah @ Ali, 32, yang kini kisah hidupnya dibukukan dengan tajuk ‘Rahsia Pengutip Sampah Jadi Jutawan’. Peneraju syarikat Azlan Al Amin Properties Sdn Bhd […]

Ya, kita boleh jana pendapatan dengan pelaburan hartanah. Tapi, perlu ingat, It’s a marathon, not a sprint… Pelaburan hartanah adalah satu pelaburan untuk jangka masa panjang. Samalah keadaannya jika kita menanam pokok. Pokok durian misalnya, kita perlu semai benihnya dahulu, kemudian siram dan baja secara konsisten, barulah pokok tersebut berupaya membesar dengan jayanya. Pun begitu, […]

Ada bermacam-macam cara untuk memilih hartanah yang baik. Ada yang memilih untuk membeli di kawasan tertentu. Ada yang beli je kat mana-mana pun asalkan dapat untung. Cuma, bagi seorang newbie dalam hartanah, apa tips bagus untuk beli rumah pertama? Tak ada ilmu bila membeli hartanah, ada peluang untuk tersalah beli. Mestilah korang taknak kan? Nah […]

Panduan Lantik Peguam Hartanah Urus Jual Beli Hartanah Dalam melancarkan urusan jual beli hartanah, ada beberapa pihak yang memainkan peranan penting. Peguam atau lawyer sangat penting dalam memastikan proses jual beli rumah berjalan lancar selain daripada ejen dan bank. Kenapa? Bagi yang pernah urus jual beli hartanah, mesti akan faham kenapa kita perlu memilih peguam […]

Tip ni sangat berguna untuk korang yang on the way nak beli rumah menggunakan pinjaman daripada bank. Kalau korang kaya dan nak beli rumah secara cash, atau pinjam daripada parent (mungkin parent korang ada RM2.6bil), bolehlah berhenti disini. Korang jangan baca. Beli rumah ni bukan macam beli goreng pisang seringgit tepi jalan. Tanpa ilmu, korang hanya akan buang masa, buang […]

PEMINJAM Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang disenarai hitam dalam Sistem Rujukan Maklumat Berpusat (CCRIS) kini berpeluang untuk memiliki rumah pertama. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, golongan terbabit akan dikeluarkan daripada senarai berkenaan dan dikecualikan daripada sekatan sekiranya mereka mempunyai hasrat untuk membeli rumah. Beliau berkata, perkara itu akan diumumkan oleh […]

Proses viewing rumah yang hendak dibeli sangat penting bagi memastikan tidak berlaku sebarang kekesalan selepas anda selesai menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli atau Sales and Purchase Agreement (SPA) rumah tersebut. Oleh yang demikian adalah penting bagi semua, terutamanya yang ingin membeli rumah pertama, mengambil perhatian kepada tips-tips yang bakal disediakan ini. Tips ini sangatlah mudah namun […]

STEP-BY-STEP YANG ANDA PERLU BUAT SAMPAI DAPAT KUNCI. Normal kalau korang takut bila nak membeli rumah pertama. Tapi kalau terus layan perasaan takut tu, sampi ke sudah korang takkan dapat beli rumah. Ramai yang gagal melangkah dengan yakin sebab tak tahu asas yang terlibat dalam proses jual beli rumah. Nah, saya nak kongsi ilmu yang […]

1 2

Compare